Hakkımızda

Ay Işığım Derneğinin amacı nedir?

Dernek 2006 yılında birkaç gönüllü ve duyarlı insan tarafından kurulmuştur.

Kuruluş gayesi; Başta Şanlıurfa olmak üzere Yetim ve öksüz aile ve bu ailelerin çocuklarına, gerekli gıda, burs, ev eşyası vs. maddi ve manevi destekte bulunmaktır.

Yetim ve öksüz çocukların anne ve baba yoksunluklarının içtimai ve sosyal yaralarını bir nebze sarabilmek.

Ay Işığım Derneğinin Organize Yapısı Nasıldır?

Yönetim Kurulu: Yönetim kurulu dernek ile ilgili önemli karar ve projeler için çaba gösterir. Yönetim kurulu üyelerinin her birinin ayrı bir birim sorumluluğu vardır.

Sorumlu Birimlerimiz:

  • Gıda Sorumlusu
  • Giyim Sorumlusu
  • Kurban Sorumlusu
  • Tanıtım ve Reklam Sorumlusu
  • Muhasebe Sorumlusu
  • Kumbara ve Aidat Sorumlusu
  • Ev Eşyası Sorumlusu
  • Mahalle Temsilcileri Sorumlusu
  • Organize Sorumlusu
  • Basın ve Sekretarya & Gençlik Komisyonu
  • Başkanlık & Resmi İşlemler
  • Ay Işığım Bayan komisyonu

Bayan Komisyonu, özellikle dul aileler ve kız çocuklarına yönelik, eğitim ve destek çalışmaları yaparlar. Belirlenen günlerde rutin yetim aile ziyaretlerini devam ettirip, ihtiyaçlar ve genel durum durumlarını rapor ederler. Kahvaltı, yemek programları, şiir günleri başlıkları adı altında, faaliyetler düzenlerler.

Gençlik Komisyonu, özellikle genç yetim çocuklar için destek çalışmaları sürdürür. çok yaşlı aileleri rutin ziyaretler ile yalnız bırakmama çalışmaları vardır.

Mahalle Tespit Komisyon üyeleri, memleketin yaklaşık 65 mahallesi için seçkin kişilerden oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu temsilciler iyi bildikleri mahallelerde muhtarlardan, mahalledeki bakkal, fırın, kasap gibi esnaflardan destek alaraktan muhtaç olan yetim öksüz ve yetim öksüz gibi aileleri tespit edip, bunlardan aile tablosu ikametgâh gibi resmi belgeler alıp dernekteki kayda geçirirler.

Ay Işığımın hizmet sahası sadece Yetim öksüz aileler midir?

Hizmet sahası öncelikle yetim ve öksüz ailelerdir. Sonra sırasıyla farklı kategoriler “Yetim gibi” adı altında değerlendirilmektedir. Aile reisi cezaevinde, aile reisi hapis, yatalak, evi terk etmiş, çok dar gelir sahibi vs. gibi aileler bu kategori içindeki ailelerden sayılmakta bunlara da destek olunmaktadır.

Ay Işığım Derneğinin yürümekte olan proje ve hizmetleri nelerdir?

Gıda hizmeti: 2006 yılından beri aylık rutin gıda yardımları yapılmaya devam edilmektedir. Her ay yaklaşık 300 ailelik gıda kumanyaları “gıda kartı” verilerek dağıtılmaktadır. Gıda bağışı kabul edilip, tespitler içinde öncelikle “kriz aile” adı verilen daha çokça ihtiyaç sahibi olan ailelerden başlanmaktadır.

Giyim hizmeti: 2006 yılından bu yana kurban ve ramazan bayramlarında, tespitler dâhilinde,0/16 yaş grubu çocuklara bayramlık verilmeye devam edilmektedir. Kurulan çok kapsamlı mağazada “giyim kartı” verilerek çocuklar davet edilmekte ve mağazada dilediğini giymesine fırsat verilerek giyim hizmeti devam etmektedir.2007 yılında 3188 yetim öksüz ve yetim gibi kategorisinde çocuk bayramlık giymiştir.

Kurban hizmeti: Adak yâda başka amaçlar ile kesilen kurban etleri, kademeli olarak tespit dâhilindeki ailelere dağıtılmaktadır. özellikle kurban bayramında evinde hiç kurban kesilmeyen evlere kurbanlar verilmekte onların, kesim ve kendi komşularına et dağıtma duygusunu yaşatmaya yönelik hizmet edilmektedir.

Ev şenlendirme hizmeti: mülkiyeti kendine ait tespit dâhilindeki evlerimizin, boya, elektrik, ev eşyası komple değişim, tuvalet banyo ve oda ıslahı gibi eskileri giderilmekte, bu hizmet rutin olarak GTV ve KANAL URFA televizyonu aracılığıyla her ay yapılmaktadır.

Burs hizmeti: ilköğretim talebelerine yönelik, takdir ve teşekkür almış çocuklarımıza “bir gazoz bir simit” adı altında aylık 30 tl lik burs verilmektedir. Bu projede pilot sayı olarak 20 talebeden başlanılmıştır. Burs özellikle rehber öğretmenine teslim edilmekte, örgencinin öğretmenine ve okuluna adaptasyonu sağlanmaya çalışılmaktadır. Burs hizmeti kapsamı, üniversiteyi kazanmış tespitlerimizdeki ailelerin gençlerine yönelik olarak da sürdürülmektedir.

Kira hizmeti: tespit listelerimiz içindeki ailelerden, kirasını veremeyecek kadar acze düşmüş ailelerin yıllık ev kiraları karşılanmaktadır.

Eğitim hizmeti: okul araç ve gereçleri olarak lazım olan ihtiyaçları ailelerimize dönem dönem dağıtılmaktadır. Ayrıca okullara kitaplık ve kitap bağışında bulunuluyor.

Ev Alma Hizmeti: evi kira olan ve kirasını ödeyemeyecek kadar acze düşmüş hiçbir geliri olmayan yetim ve öksüz ailelere ev alınarak kira probleminden kurtarılıyor.

Ay Işığım Derneğinin hayata geçirilmeye çalıştığı projeler nelerdir?

Merkez bina projesi: Ay Işığım şu anda hizmetleri 2 depo bir merkez daire olmak üzere üç adreste yürütmektedir. Şehrin sınırları dâhilinde, ailelerin toplu taşıma aracılığı ile ulaşabilecekleri bir yerde, mütevazı bir bina yapma projesini yürürlüğe koymaya çalışmaktadır. üç katlı düşünülen merkez bina, depo, mağaza, gıda paketleme, kurban hizmetler, eğitim hizmetleri için kullanılacaktır.

Yetim evler projesi: Evi olmayıp, kira konusunda çok güçlük çeken aileler için evler inşa edip, yâda hali hazırdaki eski evleri uygun biçimde alıp restore edip, tespitlerimizdeki ailelere, Toparlanma süresi olana kadar hibe usulüne dayanmaktadır. Yetim öksüz duyarlılığını ulusallaştırılması: Ay Işığım Derneği Yetim öksüz fertlerin toplumun en zayıf kesimi olduğu inancındandır. Toplumun babasız annesiz çocuklara el uzatması birçok, içtimai, siyasi, sosyal soruna katkıda bulunacaktır. Ay Işığım hizmetini, kendi kurulduğu şehrinden başlayarak memleketin bütün şehirlerine ulaştırmayı hedeflemektedir.

Ay ışığım derneğinin yardım kaynakları nelerdir?

Bağışçılar: Yaklaşık 500 kişiden oluşan aylık bağışçılar, kendi bütçelerine göre aylık,5,10 YTL ortalamalı olarak katkıda bulunurlar.

Kumbaralar: işyerlerine konulan kumbaralardan aylık gelir elde edilmektedir.

Bağışlar: Hayır sahibi insanların gıda, giyim, ev eşyası, nakdi yardımları kabul edilmektedir.

Ay ışığımın temel felsefesi nedir?

Dernek hizmetlerini yürütürken gücünü gönüllülerden alır. Gönüllü insanların birçoğunda yerleşik ana fikir ise paylaşımdır. Ay ışığım kendine “iki ekmeği olan bir ekmeği bulana, bir ekmeği bulan ekmeği bulmayana yardım etmelidir” görüşünü temel felsefe kabul etmiştir.